Towards Sustainable Healthy Lifestyles Interventions for Migrants

SULIM var et tværfagligt forskningsprojekt med fokus på indvandreres sundhed i Danmark. Her arbejdedes ud fra en livsforløbstilgang, der dækker over sundhed i forskellige livsfaser og over generationer.

 

 

Indvandrere og deres efterkommere udgør en sårbar gruppe i forhold til socioøkonomiske og sundhedsmæssige forhold. Vi søgte at belyse forebyggende og sundhedsfremmende aspekter, der kan bidrage til bedre sundhed både blandt spædbørn, børn, unge og voksne, og for at fuldende cirklen, også reproduktive udfald. Undersøgelser har vist dårligt helbred blandt spædbørn og børn/unge med indvandrerbaggrund samt højere forekomst af rygning, fysisk inaktivitet og overvægt blandt visse voksne indvandrere med højere forekomst af kroniske sygdomme såsom diabetes og hjertekarsygdomme til følge. Derudover ses problemer med brug af sundhedsvæsenet.

For at forbedre grundlaget for udvikling og gennemførelse af relevante forebyggende initiativer på tværs af institutioner udførte SULIM flere delstudier om muligheder for forebyggelse i forskellige livsfaser – i forbindelse med graviditet og fødsel, overvægt blandt småbørn, usund livsstil blandt børn, unge samt voksne og uhensigtsmæssig brug af sundhedsvæsenet blandt voksne.

Kvalitative metoder blev kombineret med kvantitative epidemiologiske tilgange, herunder spørgeskema- og registerbaserede undersøgelser samt interventionsstudier.

SULIM indebar tværfagligt samarbejde mellem forskningsinstitutioner, sundhedsmyndigheder, sundhedsprofessionelle og uddannelsesinstitutioner. Dette sikrede en unik og relevant ramme for at opnå evidensbaserede interventioner, der er praktisk gennemførlige og afspejler kompleksiteten af sundhedsmæssige og sociale problemer i forbindelse med indvandring. Dermed bidrog SULIM til at fremme indvandrernes sundhed, integration og deltagelse i det danske samfund.

Den afsluttende rapport beskriver bl.a. de forskellige delprojekter og projektets resultater. Et engelsk resumé findes her.

 

 

 

SULIM var et samarbejdsprojekt mellem fem forskningsinstitutioner og var iværksat og ledet af Forskningscenter for Migration, Etnicitet og Sundhed (MESU) i tæt samarbejde med de andre partnere.

Forskningscenter for Migration, Etnicitet og Sundhed

Fra MESU deltog Allan Krasnik, der som PI havde særligt ansvar for styring og koordinering af SULIM herunder delprojekt 1 i samarbejde med Janne Sørensen og Marie Nørredam, Anne Bo som var ansat som videnskabelig assistent i delprojekt 5 og Signe Smith Jervelund der havde ansvaret for delprojekt 6.

SFI – Det Nationale forskningscenter for velfærd

Fra SFI deltog Kathrine Vitus, som var ansvarlig for delstudie 4 og Mette Kirstine Tørslev som ph.d.-studerende. 

Statens Institut for Folkesundhed (SIF)

Fra SIF deltog Nanna Ahlmark som var ansvarlig for delprojekt 5 i samarbejde med Knud Juel, Teresa Holmberg og Maria Holst.

Afdeling for Social Medicin, Institut for Folkesundhedsvidenskab

Fra Social Medicin deltog Anne-Marie Nybo Andersen som var ansvarlig for delprojekt 2 i samarbejde med Sarah Fredsted Villadsen, Laust Hvast Mortensen og Grete Skøtt Pedersen (indskrevet som PhD-studerende).

Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO)

Fra IFRO deltog Annemette Ljungdal Nielsen som var ansvarlig for delprojekt 3 i samarbejde med ph.d. studerende Kia Ditlevsen.

Yderligere partnere i projektet var:

- Forskningsenheden for Almen praksis

- Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter

- CBSI Sprogcenter, Københavns Kommune

- Folkesundhed København (Københavns Kommune)

- Sundhedsstyrelsen

- Syddansk Universitet, Epidemiologisk forskningsenhed, Institut for Sundhedstjenesteforskning.

 

 

 

 

SULIM rapport 2016

  • Sundhed og inklusion af indvandrere og etniske minoriteter i Danmark.  
    Den endelig rapport over resultaterne fra SULIM-projektet er nu udgivet. 
    Læs rapporten her

Videnskabelige artikler

  • Know where to go: evidence from a controlled trial of a healthcare system information intervention among immigrants.
    Jervelund, SS; Maltesen, T; Wimmelmann, CL; Petersen, JH; Krasnik, A. BMC Public Health, 2018.

  • Body weight management and dilemmas of health responsibility for vulnerable groups in the changing Danish welfare state : a comparative case analysis.                                                                                              
    Vitus K, Tørslev MK, Ditlevsen K, Nielsen AL. Critical Public Health, February 2017
  • Recruitment of ethnic minorities for public health research : an interpretive synthesis of experiences from six interlinked Danish studies.
    Nielsen  AL, Jervelund SS, Villadsen SF, Vitus K, Ditlevsen K, Tørslev MK, Kristiansen M. Scandinavian Journal of Public Health, January 2017

 

 

 

 

 

 

 

Hvis du vil have tilsendt informationsmaterialet om danske læger og hospitaler og/eller undervisningsmateriale (Viden om sundhed og sygdom, læger og hospitaler i Danmark)  kontakt da Signe Smith Jervelund  ssj@sund.ku.dk.